Begin juni 2024 mogen we naar de stemhokjes voor de Europese verkiezingen. In België moet dat al vanaf 16 jaar. In Nederland mag je vanaf 18 jaar je stem uitbrengen. Maar waarom zou je daarvoor uit je nest komen? Omdat JIJ het verschil kan maken. Wat in de wereld gebeurt, is van mega belang voor jou als jongere! 

Jij kiest wie in het Europees Parlement mag plaatsenemen. 
Jij beslist mee over de vrede en veiligheid, over migratie en klimaat. 
Jij bepaalt de toekomst van Europa! 
Ja, echt!

Vraag het aan Ursula - 8 mei 2024

Om jongeren uit de grensregio’s te informeren, te enthousiasmeren en (vooral) te Europeaniseren, organiseren we op 8 mei 2024 ‘Vraag het aan Ursula’.

Euh… Ursula wie? Von der Leyen! Ursula Von der Leyen weet alles over Europa en de Europese verkiezingen. Zij is de voorzitter van de Europese Commissie, een soort baas van Europa.

Tijdens deze gespreksnamiddag gaan jullie samen met professor Hendrik Vos en vrt-journalist Rob Heirbaut interactief ontdekken wat Europa zo belangrijk maakt. Rosa Groen en Laurence Guérin van Hogeschool Holland praten de middag aan elkaar. 

We verloten ook een Europees Treinticket en enkele bioscooptickets onder de deelnemers. Misschien sta jij straks op verschillende perrons door heel Europa!

De gespreksnamiddag vindt plaats in het stadhuis van Terneuzen op 8 mei 2024. Vanuit verschillende steden wordt er gratis busvervoer voorzien.

Schrijf je in!

Programma Europadag

13.00 – 13.20 Inloop en ontvangst

 

13.20 – 13.30 uur: Welkom door burgemeester Erik van Merriënboer van Terneuzen

13.30 – 14.00 uur: Welkom door Rob Heirbaut en Hendrik Vos

Rob en Hendrik; met deze twee bekende Vlaamse Europakenners duiken we in de wondere wereld van de Europese Unie. Zij leggen in duidelijke taal uit hoe de Europese Unie werkt en hoe de besluiten worden genomen.

14.00 – 15.30 uur: Interactief parlement door Rosa Groen en Laurence Guérin

Rosa en Laurence zijn experts op het gebied van participatie en samenwerken met jongeren. Onder leiding van deze dames vormen we een interactief Europees Parlement. Als deelnemer vertegenwoordig je een land. Je zorgt voor goede oplossingen voor jouw land. Je gaat je collega landen overtuigen. Hoe ga je dit aanpakken? Durf jij dit aan? (Natuurlijk helpen Rosa en Laurence je hierbij op weg!)

15.40– 16.00 uur: Wrap-up door Rob en Hendrik

16.10 – 16.20 uur: Slot en dankwoord door de Scheldemondraad 

Daarnaast is er de prijsuitreiking en een fotomoment met de leden van de Scheldemondraad en de jongeren.

16.20 – 17.00 uur: Hapje en drankje

Nog even nagenieten en praten met een hapje en drankje.
 

‘HEUh, EU wasda?’

Maar wat weet je van de Europese Unie? Wat doet de EU nu eigenlijk voor jou als grensbewoner? En waarom zou je moeten gaan stemmen voor het Europees Parlement?

Zijn dit vragen die jij je ook stelt?
Test jezelf en vul onze vragenlijst in!
 

Ga naar de vragenlijst
Logo's partners Europadag

Partners

Grensoverschrijdend project met steun van Euregio Scheldemond, samenwerkingsverband van de provincies Zeeland (NL), Oost- en West-Vlaanderen (BE). Overige partners: 

  • EGTS Linieland van Waas en Hulst
  • Europa Direct Oost-Vlaanderen
  • Europa Direct West-Vlaanderen
  • Gemeente Terneuzen
  • OnbegrensdZeeuwsVlaanderen

 

Contact 

BE: europadirect@oost-vlaanderen.be
NL: info@onbegrensdzeeuwsvlaanderen.nl