Als filmmaker dagelijks met de fiets van Graauw naar de studio in Clinge pendelen? Een paar jaar geleden had ik het zelf ook niet geloofd, maar het is vandaag de dag toch echt mijn leven"

Als filmmaker dagelijks met de fiets van Graauw naar de studio in Clinge pendelen? Een paar jaar geleden had ik het zelf ook niet geloofd, maar het is vandaag de dag toch echt mijn leven. Ik ben geen geboren Zeeuw, nét niet. Ik moet vijf jaar oud zijn geweest toen mijn ouders wegens een nieuwe baan in België in Hulst terecht kwamen. We waren het enige gedeelte van de familie dat in Zeeland woonde, dus de focus lag altijd meer op centraal Nederland en Antwerpen. Ondanks de ouderlijke inspanningen kwam ik al snel met hier en daar een woordje dialect thuis. Een échte Zeeuw word je echter niet zomaar.

Mijn studie bracht me tot Breda, maar mijn vrijwilligerswerk in Hulst lokte me toch weer elk weekend naar Zeeuws-Vlaanderen. Ik was ook zeer actief in de muziek-scene van Zeeland. Enerzijds als muzikant; met verschillende bands werd er gespeeld op de Zeeuwse podia. Anderzijds als beginnend filmmaker; muzikanten filmen. Op die manier leerde ik de rest van Zeeland kennen. Door deze zelfde muziekscene leerde ik mijn filmmakers compagnon Rutger-Jan Cleiren kennen. We spelen sindsdien in dezelfde band HunterStreet, bestaande uit een deel Belgen en een klein deel Nederlands. Niet veel later ontstond er ook in de film een vaste samenwerking.

BRUUT collective is de naam van ons kunstcollectief dat in 2014 gesticht werd. Toen ik niet veel later aanhaakte begonnen we ook commercieel films te maken. Ik zat toen nog op school in Breda en al snel kregen de films voorrang op de studie. Films maken doen we op onze eigen manier en dat begon op te vallen. Naast onze eigen producties kregen we ook steeds meer interesse vanuit het bedrijfsleven in Antwerpen. Rutger-Jan en ik zette de stap naar België en verkaste het kantoor van BRUUT collective naar ‘t Stad. Aangezien we beiden opgegroeid waren in Oost Zeeuws-Vlaanderen voelde Antwerpen natuurlijk al een beetje als thuiskomen. 

Een paar jaar later werkten we nog steeds vanuit Antwerpen en was ik een Antwerpse vlam rijker. Onze plannen en ambities waren groot. Naast het kunstcollectief zijn we in 2020 ons content marketing bedrijf GROM gestart. Naast onder andere te gekke films in de culinaire en toerisme sector werken we bijvoorbeeld ook aan unieke bedrijfsfilms en opvallende wervingscampagnes. Onze aanpak begon ook steeds meer tractie te krijgen in Zeeuws-Vlaanderen. Flash forward: ons team breidde uit en hadden we een kantoor en studio in Clinge.

Het is in Zeeuws-Vlaanderen dat we de kansen zien om uit te breiden. De ruimte, de rust en natuurlijk de mensen. Hoewel we in de streek nog niet zo heel veel filmactiviteiten zien is de potentie er zeker. Dichtbij de Belgische filmmarkt en meer dan voldoende creativiteit. Het idee ontstond om een filmstudio te bouwen, op onze eigen manier. Een creatieve ontmoetingsplek voor makers van film, muziek en andere kunsten. De oude textielfabriek van Clinge werd het middenpunt van waar we momenteel ons ‘filmresort’ aan het bouwen zijn. De naam Bruutsterdam is een subtiele middelvinger aan iedereen die ons ooit gezegd heeft dat je naar Amsterdam moet verhuizen om films te maken.

We gaan voor een totaal-ervaring. Niet alleen een studio, maar ook diverse film-specifieke werkplekken en een heuse cinemazaal zijn een onderdeel van ons plan om van Zeeuws-Vlaanderen een echte filmregio te maken. Een flinke uitdaging, maar eentje die we graag aangaan. En dan kan ik op de fiets naar de studio.