Concert gastbeiaardier op Belfort Sluis

Sluis

Zomerserie concerten op het carillon van Sluis

In het Belfort van Sluis – het middeleeuwse gebouw dat destijds  macht van de stad symboliseerde – bevindt zich een bijzonder muziekinstrument: het carillon, ook wel: de beiaard.

Het carillon als muziekinstrument heeft zich ontwikkeld aan het einde van de middeleeuwen, in Vlaanderen en Holland. De klank van het instrument ontstaat  door het laten klinken van een reeks van op toon gestemde klokken. Dat gebeurt door een automaat (voorafgaande aan de uurslag van de grote klok),  maar het kan ook live, door de activiteiten van een musicus: de beiaardier.

In Sluis is er in de zomermaanden een kleine reeks concerten op het carillon, gegeven door gastbeiaardiers, telkens op zondagmiddag, van 15.30 tot 16.30 uur.

Op zondag 14 juli opent de beiaardier van Veere, David van der Vlies, de reeks concerten. Sinds 2016 ook Beiaardier van de Groote of St. Laurenskerk in Rotterdam. Tevens vervanger van beiaardiers op verschillende plaatsen

Op zondag 21 juli bespeelt Wim Bertelot,  het prachtige klokken-instrument. Wim Bertelot is een bekende Belgische musicus; hij is onder meer beiaardier van her carillon van Brugge. Hij volgde een conservatorium opleiding in Gent en tevens de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaard School in Mechelen. Bertelot  speelt een gevarieerd programma. Hij is tevens stads beiaardier van Menen, Diksmuide en Roeselare.

De beiaardier van Maastricht, Frank Steijns, geeft een concert op het carillon op zondagmiddag 28 juli 2018. Steijns studeerde de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Daarnaast behaalde hij een conservatoriumdiploma viool, harmonieleer en contrapunt aan het Lemmensinstituut te Leuven.  Sinds 1994 beiaardier in Weert, waar hij zijn vader opvolgde .als beiaardier .,  

4 augustus is het de beurt aan Piet Hamelink hij is o.a. beiaardier van Sluis. om deze bijzondere serie “zomerconcerten”, op het carillon van Sluis, te verzorgen.. Na de ontvangst van gerenommeerde gastbeiaardiers, de voorafgaande weken, speelt Hamelink nu "in eigen huis". Piet Hamelink is sinds 2014 stadsbeiaardier van Sluis; en is tevens beiaardier van Axel. In 2017 behaalde hij met onderscheiding het einddiploma van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen (B). Hamelink speelt graag klassieke muziek, maar let ook op de herkenbaarheid ervan.

Zondag 11 augustus sluit Lode Schijnkel de bijzondere serie “zomerconcerten”, op het carillon van Sluis, af. Na de ontvangst van gerenommeerde gastbeiaardiers, de voorafgaande weken, speelt Schijnkel nu dit mooie slotconcert. !

Het concert is (gratis!) te beluisteren in de omgeving van Het Belfort, bijvoorbeeld vanaf de gezellige terrasjes in de omgeving. Uiteraard kunt u de beiaardiers ook live zien spelen op het carillon, hiervoor heeft u wel een toegangsticket voor het museum nodig (€ 5,50 p.p. de ruimte bij het carillon is echter wel zeer beperkt).

Bij de VVV en op zondagmiddag ook ter plaatse is gratis een programmafolder verkrijgbaar.

Locatie

Adres: 
Belfort Sluis, Groote Markt 1
Stad: 
Sluis
E-mail: 
sluis@vvvzeeland.nl
Telefoonnummer: 
0117-471600
Openingsdagen: 
14-07-2019 tot 11-08-2019
15:30 tot 16:30

Meer informatie

Van Vlaanderen naar ZeeuwsVlaanderen
Stichting Rootz Zeeuws-Vlaanderen
Facts & Figures

Ontwerp & realisatie: Nilsson