Interactieve kaart

Kaart van Zeeuws-Vlaanderen
Kaart van Zeeuws-Vlaanderen

De stichting Zeeuws en Vlaanderen: voor grensover- schrijdend wonen en verhuizen van Vlaanderen naar Zeeuws-Vlaanderen.

Het sluizencomplex van Terneuzen heeft circa 70.000 scheepspassages per jaar. De geplande Nieuwe Sluis zal 427 meter lang zijn, 55 meter breed, met een diepgang van 16 meter. De Vlaams Nederlandse Schelde Com- missie is de bouw aan het voorbereiden, die start in 2017.

Het sluizencomplex van Terneuzen heeft circa 70.000 scheepspassages per jaar. De geplande Nieuwe Sluis zal 427 meter lang zijn, 55 meter breed, met een diepgang van 16 meter. De Vlaams Nederlandse Schelde Commissie is de bouw aan het voorbereiden, die start in 2017.

De indrukwekkende oude suikerloodsen in Sas van Gent zijn omgebouwd tot Industrieel Museum Zeeland. In 2015 opende het museum de deuren. Jong en oud kan zich in het museum verbazen over de maatschappelijke en economische impact van de Zeeuwse industrie in het verleden, het heden en de toekomst.

Linex Pro-Grass in Koewacht maakt vlasvezelplaten (wanden) onder andere voor de huiskamers in IKEA-showrooms. Ook onderzoeken ze toepassing van nieuwe vezels, zoals olifantengras.

De internationale Syndus Group is gevestigd in Terneuzen. Hoofdactiviteiten zijn: de bouw van staalstructuren (Ferris), de verhuur van verticaal en horizontaal industrieel equipment (Arentis), levering van glasvezelversterkte epoxy buissystemen (Amerplastics) en de fabricatie van thermohardende kunststof buisleidingsystemen, apparaten en looproosters (Fiberstruct).

Interjute is één van de grootste leveranciers in Europa van jutezakken en ander verpakkingsmateriaal.

Multraship Towage and Salvage van de Mullergroep is een befaamd maritiem sleepvaart, bergingsen bootliedenbedrijf (ruim 100 jaar familietraditie). Sleept en assisteert de grote zeeschepen in en uit de Scheldehavens en daarbuiten, maar bergt ook scheepswrakken over de hele wereld.

In 2012 heeft de haven van Terneuzen 14 miljoen zeegerelateerde overslag en 11 miljoen ton aan binnenvaartoverslag gerealiseerd. O.a. Ovet en Verbrugge.

Op het strand van Cadzand kun je fossiele haaientanden vinden. Er is zelfs een metershoog standbeeld voor opgericht.

Elopak / Elocoat, één van de wereldleiders in de verpakkingsindustrie, zetelt in Terneuzen.

Cargill, Sas van Gent, producent en leverancier in de voedings- en landbouwsector, behoort tot de top 20 van grootste bedrijven in Nederland. En heeft ook een vestiging in Gent.

De Heilige Willibrordus Basiliek in Hulst werd in 2009 gekozen tot mooiste kerk van Nederland.

Maintenance Valuepark is een cluster op het gebied van onderhoud. Samenwerking op de verschillende facetten van onderhoud creërt unieke meerwaarde voor de procesindustrie.

Vroon International Shipping Company Breskens is al 4 generaties een speler op de wereldmarkt met een vloot van ruim 160 vrachtschepen.

Een van de bekendste en oudste jazzclubs van Nederland, Porgy & Bess, is in het centrum van Terneuzen.

Een van de bekendste en oudste jazzclubs van Nederland, Porgy & Bess, is in het centrum van Terneuzen.

De biljartverenigingen van Sluiskil spelen mee in de eredivisie, met spelers in de wereldtop driebanden.

Hét restauratiebedrijf met Europese faam voor Rolls Royces en Bentleys: Oosterhuis in Steenovens, Axel.

Alle zondagen zijn koopzondagen in Hulst en Sluis.

Willem Beukelszoon (eind 13e – begin 14e eeuw) een visser uit Biervliet, is de uitvinder van het haringkaken.

Het Hulsterse Morres Wonen trekt jaarlijks 700.000 bezoekers.

Jan Snel, bouwt tijdelijke accommodaties, zelfs hele Olympische dorpen.

Breskens is de thuishaven van toppers in de zeezeilsport, waaronder de Rucanor en Formidable. Het team en de boot van Piet Vroon hebben een groot aantal prijzen in de wacht gesleept.

De Sluiskiltunnel is open vanaf mei 2015. Daarmee is deze rechtstreekse autoweg tussen Zeeland en Vlaanderen en haar achterland een feit.

Frans Vervaet BV uit Biervliet maakt voor afnemers uit de hele wereld bietenrooiers, mestinjecteurs en andere innovatieve landbouwmachines van topkwaliteit.

De Hoop, leverancier en producent van bouwgrondstof- fen, eindproducten en diensten ten behoeve van de bouw, is het grootste concern in zijn soort van Nederland.

Fundex heeft over de jaren heen wereldfaam opgebouwd op het terrein van multifunctionele en innnovatieve funderingstechnieken.

Unitron in IJzendijke is wereldwijd actief. De laatste jaren vooral met superprecisie voor medische apparatuur en specifieke industriële elektronicaproducten.

Burgmetaal/Burgequipment uit Oostburg zijn zeer creatief en onder andere uitvinder van de tastymatic, de automatische ananassnijder.

Hydrauvision is een nationaal en internationaal expert op aandrijftechnische systemen. In Schoondijke staat één van Europa's grootste hydraulische testbanken opgesteld, waarmee pompen en motoren grondig kunnen worden getest en gecertificeerd.

Het krulbollen, een traditionele sport die in Vlaanderen en Zeeland wordt beoefend, wordt toegevoegd aan de werelderfgoedlijst (dankzij de inzet van spelers uit IJzendijke).

Dow Chemical, één van de grootste chemiebedrijven ter wereld, heeft zijn grootste vestiging buiten de VS in Terneuzen. Dow biedt een scala aan hoog gekwalificeerde banen in onder meer productie, engineering, R&D en logistiek. Met 1.700 werknemers is het één van de grootste particuliere werkgevers in Zeeland.

Met 12 rode pinguïns op een stellage van 14 meter hoog vraagt kunstenaar W. Sweetlove in Breskens aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering.

Kerckhaert uit Vogelwaarde is de grootste onafhankelijke hoefijzerfabriek ter wereld.

De Schelde is een van de drukst bevaren en best beveiligde rivieren ter wereld. In de monding van de Westerschelde passeren ca. 50.000 zeeschepen per jaar, verderop passeert nog eens een veelvoud daarvan aan binnenvaart en recreatievaart.

Hulst is de best intact gebleven vestingstad van Zuid-Nederland.

In Zeeland zijn de afgelopen vijftig jaar de beste technieken ingezet op het gebied van weg- en waterbouw, die hun weerga in de wereld niet kennen. De Westerscheldetunnel is één van de veiligste tunnels in Europa.

De West-Zeeuws-Vlaamse stranden zijn uitgeroepen tot de schoonste van Nederland. Op deze stranden wapperen al 8 jaar op rij 6 Blauwe Vlaggen, het internationale keurmerk voor schone, veilige en toegankelijke stranden.

Yara is de grootste leverancier van kunstmest ter wereld.

Het Land van Saeftinghe is het grootste buitendijkse schorrengebied van Europa.

In Cadzand staat het monument van de Wereldvredesvlam (net als in Sidney, Washington, Parijs en Den Haag).

Biobase Europe Training Center met webbased simulato- ren voor training en opleiding en Biobase Europe pilot plant voor nieuwe biobased processen.

Philippine is mosselstad nr 1. De 8 restaurants ontvangen meer dan 400.000 gasten per jaar.

In de Slijkstraat (museumstraatje) in Groede is het Vlaems Erfgoed in volle glorie te zien.

Het landschap in Zeeuws-Vlaanderen

Het landschap in Zeeuws-Vlaanderen wordt gekenmerkt door een agrarisch karakter en de sporen van een rijke historie. Proef de sfeer van het platteland en verken de regio te voet of op de fiets.

Met een sfeervol (historisch) centrum en de diverse winkels, is Sluis een uitstekende stad om te winkelen. De winkels en horecagelegenheden zijn 19 20 Nieuw-Namen Kieldrecht N290 zeven dagen per week geopend.

Op de samenvloeiing van Leie en Schelde is Gent een wereldse studentenstad met een authentiek karakter, middeleeuwse juweeltjes, toonaangevende musea, een bruisende muziek-scene en knusse kroegen.

De haven van Gent telt 70.000 banen. Zo'n 300 bedrijven genereren er een toegevoegde waarde van 7,4 miljard euro. In 2012 werd er 49,5 ton goederen overgeslagen.

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste haven van België.

Werelderfgoedstad Brugge is een unieke trekpleister voor jaarlijks miljoenen bezoekers vanwege haar monumenten, musea en vooral haar ongerepte historische stadslandschap.

het Zeeuws-Vlaamse landschap

Kenmerkend voor het Zeeuws-Vlaamse landschap zijn de natuurlijke en historische verbindingen. De kreken, de linies, forten en wallen zijn zichtbare en voelbareelementen.

Camping Zonneweelde in Nieuwvliet is in 2014 en 2015 uitgeroepen tot beste Recron-kampeerbedrijf van het jaar. De camping kreeg deze publieksprijs vanwege onder meer de gastvrijheid, voorzieningen en omgeving.

ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen biedt zorg op verschil- lende locaties in Zeeuws-Vlaanderen. Het ziekenhuis staat hoog op de ranking van de beste Nederlandse ziekenhuizen. ZorgSaam werkt nauw samen met zieken- huizen in zowel Nederland als Vlaanderen en heeft een partnership met het UZ Gent.

In de grenzeloze Kanaalzone werkt men nauw samen met Vlaanderen en West-Brabant om een bio-gebaseerde economie te realiseren. De bio-gebaseerde economie speelt in op mondiale vraagstukken: grondstoffentekort, nieuwe brandstoffen en klimaatverandering.

Biopark Terneuzen vertegenwoordigt een nieuwe manier van denken in de creatie van agro-industriële duur- zaamheid. Onder de noemer “Smart-Link” promoot en faciliteert Biopark Terneuzen de exploitatie van synergie tussen bedrijven.

De kranen van Mammoet behoren tot de grootste ter wereld. In de havens van Terneuzen worden ze gebouwd en vervolgens verscheept.

De Glastuinbouwlocatie in Westdorpe is de meest voordelige productielocatie in Nederland. Door het klimaat, de gegarandeerde warmte en CO2 geleverd door smart-linking met omliggende industrie, met een vaste prijs, zijn de vestigingfactoren optimaal.

Alle zondagen zijn koopzondagen in Hulst en Sluis.

Graauw, Eurofins Lab Zeeuws-Vlaanderen is een full service laboratorium voor onderzoek van grond, water, mest, kuilen en voeding, voor klanten uit heel Europa en ver daarbuiten. Het is de grootste aanbieder van mest- onderzoek in Nederland.

Walsoorden/Kloosterzande, Mouterij “The Swaen” maakt uitsluitend mout voor speciaal bier.

AWWS Advanced Waste Water Solutions is gevestigd in Kapellebrug. Dit innovatieve bedrijf werkt aan duurzame afvalwaterbehandeling / zuivering en water- managementtechnologie. Het is In 2015 gecertificeerd voor Water Waste Systemen voor riviercruiseschepen.

Van Vlaanderen naar ZeeuwsVlaanderen
Stichting Rootz Zeeuws-Vlaanderen
Facts & Figures

Ontwerp & realisatie: Nilsson